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consiglio gipsum
#5

(15-10-2012, 10:41 )Lollo Ha scritto:  Grande presidente!
Ma il gypsum non si usa sopratutto nelle ipa vesi acqua di Burton?

Lollo

PS: la mia prima cotta sarà un clone duvel

mi intrometto copiando qui in inglese presa dal mio libro con 250 ricette:

la ricetta è per 19 litri:

OG=1072, FG=1006, IBU=30 SMR=5 ABV=8,5%

pilsner malt 4,8 kg, cara pils 0,240 kg, corn sugar 0,770 kg (bollitura) and 0,31 Gr corn sugar (dosage).

in you kettle, mash in to 55° and heat the mash slowly, over 15 min, tu 60°.

add boiling water to raise temperature tu 64° and hold for 60 min.

mash out to 76°.

(opsion: to increase wort fermentablility, mash in at 37° and slowly ramp temperature to mash out temerature. the ramp time can take 90 min to as long as 3 hours).

boil for 90 min, following remaining instruction in extract recipe.
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consiglio gipsum - da PRESIDENTE - 15-10-2012, 10:14
RE: consiglio gipsum - da Lollo - 15-10-2012, 10:41
RE: consiglio gipsum - da COMERO83 - 16-10-2012, 09:50
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RE: consiglio gipsum - da PRESIDENTE - 16-10-2012, 09:56
RE: consiglio gipsum - da sbatteo - 16-10-2012, 10:10

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