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avete dei suggerimenti?
#1

ciao a tutti dopo due birre da kit vorrei provare una e+g
vorrei fare una bella biondona magari un poco amara di media gradazione e con un bel corpo e tanto carattere. avete qualche ricetta da consigliarmi io volevo fare una kilkenny ma in casa non apprezzano quindi imanderò di un po ma intanto vorrei provare una bella birrozza e+g.

mi va bene anche qualche ricetta con estratti luppolati ma con qualche bella modifica. insomma vorrei mettermi un poco alla prova ma senza esagerare facciamo un passo alla volta. calcolando che aspetterei ancora un mesetto prima di iniziare perchè se riesco mi costruisco una camera per la fermentazione verrebbe pronta per settembre o ottobre bo mi affido ai vostri consigli.

grazie ciauuuuuuuuu
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#2

(19-05-2012, 08:29 )Marco86 Ha scritto:  ciao a tutti dopo due birre da kit vorrei provare una e+g
vorrei fare una bella biondona magari un poco amara di media gradazione e con un bel corpo e tanto carattere. avete qualche ricetta da consigliarmi io volevo fare una kilkenny ma in casa non apprezzano quindi imanderò di un po ma intanto vorrei provare una bella birrozza e+g.

mi va bene anche qualche ricetta con estratti luppolati ma con qualche bella modifica. insomma vorrei mettermi un poco alla prova ma senza esagerare facciamo un passo alla volta. calcolando che aspetterei ancora un mesetto prima di iniziare perchè se riesco mi costruisco una camera per la fermentazione verrebbe pronta per settembre o ottobre bo mi affido ai vostri consigli.

grazie ciauuuuuuuuu

Vai sulle bitter inglesi, magari una best bitter. ti permette di ottenere buoni risultati aggiungendo anche una sola tipologia di malto (crystal) e una sola tipologia di luppolo (tipo fuggles). Alcool sui 4,5%


Citazione:8B. Special/Best/Premium Bitter

Aroma: The best examples have some malt aroma, often (but not always) with a caramel quality. Mild to moderate fruitiness. Hop aroma can range from moderate to none (UK varieties typically, although US varieties may be used). Generally no diacetyl, although very low levels are allowed.

Appearance: Medium gold to medium copper. Good to brilliant clarity. Low to moderate white to off-white head. May have very little head due to low carbonation.

Flavor: Medium to high bitterness. Most have moderately low to moderately high fruity esters. Moderate to low hop flavor (earthy, resiny, and/or floral UK varieties typically, although US varieties may be used). Low to medium maltiness with a dry finish. Caramel flavors are common but not required. Balance is often decidedly bitter, although the bitterness should not completely overpower the malt flavor, esters and hop flavor. Generally no diacetyl, although very low levels are allowed.

Mouthfeel: Medium-light to medium body. Carbonation low, although bottled and canned commercial examples can have moderate carbonation.

Overall Impression: A flavorful, yet refreshing, session beer. Some examples can be more malt balanced, but this should not override the overall bitter impression. Drinkability is a critical component of the style; emphasis is still on the bittering hop addition as opposed to the aggressive middle and late hopping seen in American ales.

Comments: More evident malt flavor than in an ordinary bitter, this is a stronger, session-strength ale. Some modern variants are brewed exclusively with pale malt and are known as golden or summer bitters. Most bottled or kegged versions of UK-produced bitters are higher-alcohol versions of their cask (draught) products produced specifically for export. The IBU levels are often not adjusted, so the versions available in the US often do not directly correspond to their style subcategories in Britain. This style guideline reflects the “real ale” version of the style, not the export formulations of commercial products.

History: Originally a draught ale served very fresh under no pressure (gravity or hand pump only) at cellar temperatures (i.e., “real ale”). Bitter was created as a draught alternative (i.e., running beer) to country-brewed pale ale around the start of the 20th century and became widespread once brewers understood how to “Burtonize” their water to successfully brew pale beers and to use crystal malts to add a fullness and roundness of palate.

Ingredients: Pale ale, amber, and/or crystal malts, may use a touch of black malt for color adjustment. May use sugar adjuncts, corn or wheat. English hops most typical, although American and European varieties are becoming more common (particularly in the paler examples). Characterful English yeast. Often medium sulfate water is used.
Vital Statistics: OG: 1.040 – 1.048
IBUs: 25 – 40 FG: 1.008 – 1.012
SRM: 5 – 16 ABV: 3.8 – 4.6%

Commercial Examples: Fuller's London Pride, Coniston Bluebird Bitter, Timothy Taylor Landlord, Adnams SSB, Young’s Special, Shepherd Neame Masterbrew Bitter, Greene King Ruddles County Bitter, RCH Pitchfork Rebellious Bitter, Brains SA, Black Sheep Best Bitter, Goose Island Honkers Ale, Rogue Younger’s Special Bitter

http://www.bjcp.org
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#3

hey forse ci sono dopo un po di ricerche in internet sono giunto ad una conclusione. che ne dite di una yorkshire bitter per la precisione questo kit: http://www.enterprisecomputer.it/birrami...york3k.jpg
da quanto ho capito dovrebbe essere non amara come una normale bitter ma un poco più dolcee dovrebbe essere un po ramata.
avete suggerimenti su come migliorare la ricetta?
non saprei lievito diverso o altro?
mi piacerebbe farla sul rosso abbastanza corposa non amarissima anzi piuttosto dolciastra. premetto è la prima che faccio con 2 fermentatori arrivo da 2 birre con da kit base
o se avete altri consigli su ricette del genere.
altrimenti in alternativa per impegnarmi un po più seriamente pensavo a:
http://www.birramia.it/birramia/ambitt.htm
ma mi sembra che sia un po troppo amara.
grazie a tutti
ciauuuuuuuu
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#4

Da rivedere all'arrivo dei luppoli per gli a.a.

BLONDE ALE

Dimensione cotta: 23,0
OG prevista: 1,060
Plato: 14,8
IBU prevista: 35,2


Muntons LME - Light 3000,000 g.
Muntons LME - Amber 1500,000 g.

Luppoli
Challenger 42,0 gr. 60 min.
Challenger 28,0 gr. 20 min.


Lievito
SafAle S-04

L'è me vuler isgnâr al gat a rampar, se atzè an sorag le mei ca ta steghi al'öra...

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